6 JANUARI 2022

Gesubsidieerde CZO-opleidingen

FZO verwijst naar het vroegere Fonds Ziekenhuis Opleidingen. Nederland is ingedeeld in 7 FZO-regio’s. De MBO en HBO verpleegkunde opleidingen vallen onder het ministerie van OWS, de andere opleidingen vallen binnen het ministerie van VWS en onder toezicht van het CZO. Verderop op de pagina is meer info hierover te vinden.orginstelling.

De 9 ziekenhuizen zijn een vanaf 2020 gestart met s een actieprogramma met drie pijlers:

Wat bedoelen we met de Basis op orde?

Per ziekenhuis is er een actieplan om de opleidingscapaciteit die landelijk wordt vastgesteld volgens een ramingsmodel, te halen. Er is extra aandacht voor het meer opleiden, het verhogen van opleidingsrendement, en behoud van gediplomeerden. Dit is een gezamenlijk opgave van lijnmanagement en stafafdelingen. Hoewel de aanpak per ziekenhuis verschillend kan zijn, leren we van en met elkaar.

 

Samen

  • Wat we samen kunnen ontwikkelen om meer op te leiden en medewerkers te behouden in deze beroepen valt onder deze pijler.
  • Een voorbeeld hiervan is de uitwerking van flexibel opleiden. CZO flexlevel is een landelijk innovatieprogramma voor de verpleegkundige vervolgopleidingen ‘alle ziekenhuizen zijn het praktijkgedeelte van de opleiding flexibel aan het maken.. We delen kennis met elkaar en ontwikkelen instrumenten samen.
  • We delen best practices, bijvoorbeeld als het gaat om de inzet van andere beroepsgroepen , anders opleiden en innovatief opleiden
  • We kijken hoe we anders en beter kunnen opleiden ook door capaciteit van opleiden te vergroten met andere zorginstellingen, zoals zoals Zelfstandige Behandelcentra en thuiszorg.

Coalities

  • Er zijn veel netwerken en samenwerkingsverbanden die zich bezig houden met opleiden van zorgprofessionals en het behoud ervan. Wij willen deze bestaande artijen verbinden met elkaar.
    Transvorm werkt bijvoorbeeld regionaal aan de arbeidsmarkttekorten in de zorg. dit zijn overigens niet alleen zorgprofessionals die in de ziekenhuizen werken.. De samenwerking richt zich op het voorkomen van uitval tijdens opleiding, behoud, innovatie, strategische personeelsontwikkeling van zittende medewerkers en kijken hoe een flexibel schil van zorgprofessionals kan worden ingezet daar waar tijdelijk extra capaciteit nodig is.
  • In het tactisch ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg Brabant) werken lijnmanagers van onder andere ziekenhuizen, huisartsen, GGD en ambulancediensten samen an de juiste afstemming in de zorgketen van de acute zorg. Arbeidsmarkttekorten spelen ook daar een rol. De interventies op de arbeidsmarkt tekorten zijn in samenhang met dit programma.
  • BEN OK is een regionaal samenwerkingsverband voor bij- en nascholing /voor zittende OK professionals., BEN OK gaat verbreden t naar de initiële opleidingen zodat we samen werken aan voldoende opleiden voor de OK.